Полезно

 • Когато избираме интериорна врата. Какво е ПДЧ, MDF и HDF?
  ПДЧ или „пресовани дървесни частици” са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. С цел да се постигне по-голяма устойчивост и разнообразие от цветове, се полага двустранно покритие, което може да е дървен фурнир или ламинирана повърхност. Плоскостите от ПДЧ притежават следните предимства: по-евтини са, по-плътни и по-хомогенни от естественото дърво и шперплата. Използват се предимно при направата на корпусни мебели. Те не са подходящи при фина изработка и помещения с висока влажност. ПДЧ плоскостите не са влагоустойчиви. При проникване на влага в материала той се раздува, губи здравината си и в последствие се разрушава.
  MDF /Medium Density Fiberboard/ са плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство е от 60-те години на XX век и е приложена за първи път в САЩ. Този материал се налага като заместител на масивната дървесина, като същевременно е по-добър от ПДЧ. Разновидностите му са следните: ламиниран, фурнирован и гол (без покритие, т.е. само профил). MDF са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура. Предимства на MDF, спрямо ПДЧ, гипсофазер и масивно дърво:
  – плоскостта е много гладка, тъй като е произведена от много финна консистенция;
  – материалът не е ронлив и е подходящ за изработка на малки елементи и декорации;
  – влагоустойчив е – не се променя структурата и/или конструкцията на вратите, когато са в среда с висока влажност;
  – по-евтин материал е от естественото дърво;
  – устойчив е към различни гъбички и микроорганизми, следователно е безопасен и хигиеничен материал;
  – има широко приложение – за изработване на декоративни мебелни фасади, стенни панели, профили и кухненски плотове; изработка на вътрешни и външни врати;
  HDF /High Densty Fiberboard/ са плоскости от фибри с висока плътност. Това е материал, произведен от естествени дървесни частици чрез сухо горещо пресоване, т.е. по-висока температура и налягане, отколкото е при MDF и с използване на повече естествени смоли и лепила. Следователно HDF наподобява MDF, но технологията е усъвършенствана, така че крайния продукт е много по-твърд и устойчив във времето. HDF материалът намира много широко приложение в различни области.
  При изборът си на интериорни врати, изберете такива, които са изработени от HDF-материал. Ще имате влагоустойчиви и стабилни във времето вътрешни врати, при това на приемлива цена и с красив дизайн!

 

 • Как да изберем подходящата дограма?
  Пролетта и есента са най-удачни за поставяне на дограма, тъй като при липсата на екстремни температури, прозорецът няма да претърпи прекалено големи разширения или свивания, които биха се получили през лятото и зимата.

  PVC дограмата има повече предимства пред дървената и алуминиевата:
  – Изисква минимална поддръжка. Не се нуждае от специални препарати за почистване или специално третиране, а само влажна кърпа и почистващ препарат без абразивни частици;– Като предимство на PVC дограмата може да изтъкнем и по-малкият конденз, който образува в сравнение с алуминиевата дограма. Но все пак ако влажността в помещението е над 60% ще се образува конденз на най-студеното място в помещението- това по принцип са дограмата и стъклопакета. Това изисква често проветряване. Но като цяло PVC дограмата кондензира по-малко влага от алуминиевата;Дограмата изработена от PVC материал има по-нисък коефициент на топлопроводимост, поради естеството на материала. Това благоприятства по-доброто задържане на топлина в помещението, в сравнение с алуминиевата дограма.Безспорно е значението на вида стъклопакет, който ще се вложи в новите прозорци. Той съставлява до75% от площта на прозореца. Предлаганите на пазара стъклопакети са почти изключително от лято или флоатно стъкло;Какво значение имат камерите на стъклопакета?Първата и основна характеристика при PVC дограмата са броят на камерите поставени в профила. Според тях видовете профили варират между 3,4,5,6- камерни. Ролята на всяка една камера е да изолира от шума и да осигури по-добра степен на топлоизолация. Тъй като въздухът е най-добрия изолатор, най-ефективни са профилите с 5 и 6 камери. Всяка кухина по-голяма от 5 мм се счита за камера. За повишаване коефициента на топлоизолация, съществува пряка зависимост между ширината на профила и камерите разположени в него. За разлика от стандартната ширина от 60 см при 3 и 4 камерните профили, 70 см ширина при 5 камерните може да повиши процента на топлоизолация с 20%. 3 камерната дограма е най-често търсена за офис помещения и преградни площи.
  Ако домът Ви се намира на по-оживена улица има голямо значение и нивото на шумоизолация при избора на дограма. За по-добра шумоизолация е необходимо двете стъкла, от които е направен стъклопакетът да са с различна дебелина – напр. 4 и 5 или 4 и 6 мм. При троен стъклопакет оптималният вариант за шумоизолация е комбинацията от 4 мм, 5 мм и 6 мм стъкло.

 

 • За Високоенергийното стъкло, известно и като “4-сезона”: 


– Монтира се от външната страна на стъклопакета;
– Състои се от двойно сребърно покритие и 4 метални слоя;
– Подходящо за южни и западни помещения, там където има интензивно слънцегреене;
– Не допуска слънчевата енергия да прониква в помещението, като същевременно не ограничава пропускането на светлина;
– “Работи” еднакво добре в двете посоки, във всички сезони;
– В двоен стъклопакет 24 мм, се постигат стойности на топлоизолация Ug=1,3 – 1,1W/m2K /когато стъклопакета е с газ Аргон/;
– Соларен фактор 42%;

 • За КОНДЕНЗА и как да се справим с него:

f12

Конденз се образува при наличието на влажен въздух и студена повърхност. Влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране и самите нас. Когато влажният въздух достигне студени повърхности като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него кондензира по тях.
Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно нежелано проветряване, при което влажният въздух напуска помещението, но заедно с него си отива и така ценната топлина. След подмяната на дограмата, помещението се “запечатва”, водните пари не могат да го напуснат, влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по най-студените повърхности – най-често стени и стъклопакети.

За да решите проблема с образуването на конденз, в почти всички случаи са достатъчни:
– редовно проветряване – минимум по 5-10мин. дневно;
– стъклопакети с топлоизолационни показатели, като К-стъкло или Високоенергийно стъкло;
– поддържане на постоянна температура в помещението;

Нашите съвети:
> не изсушавайте прането си вътре в помещенията;
> преместете цветята от стаите с конденз;
> при готвене използвайте абсорбатор, който да отвежда парата и миризмите навън;