ПОЛЕЗНО

Когато избираме интериорна врата. Какво е ПДЧ, MDF и HDF?

ПДЧ или „пресовани дървесни частици” са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. С цел да се постигне по-голяма устойчивост и разнообразие от цветове, се полага двустранно покритие, което може да е дървен фурнир или ламинирана повърхност. Плоскостите от ПДЧ притежават следните предимства: по-евтини са, по-плътни и по-хомогенни от естественото дърво и шперплата. Използват се предимно при направата на корпусни мебели. Те не са подходящи при фина изработка и помещения с висока влажност. ПДЧ плоскостите не са влагоустойчиви. При проникване на влага в материала той се раздува, губи здравината си и в последствие се разрушава.
MDF /Medium Density Fiberboard/ са плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство е от 60-те години на XX век и е приложена за първи път в САЩ. Този материал се налага като заместител на масивната дървесина, като същевременно е по-добър от ПДЧ. Разновидностите му са следните: ламиниран, фурнирован и гол (без покритие, т.е. само профил). MDF са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура. Предимства на MDF, спрямо ПДЧ, гипсофазер и масивно дърво:
– плоскостта е много гладка, тъй като е произведена от много финна консистенция;
– материалът не е ронлив и е подходящ за изработка на малки елементи и декорации;
– влагоустойчив е – не се променя структурата и/или конструкцията на вратите, когато са в среда с висока влажност;
– по-евтин материал е от естественото дърво;
– устойчив е към различни гъбички и микроорганизми, следователно е безопасен и хигиеничен материал;
– има широко приложение – за изработване на декоративни мебелни фасади, стенни панели, профили и кухненски плотове; изработка на вътрешни и външни врати;
HDF /High Densty Fiberboard/ са плоскости от фибри с висока плътност. Това е материал, произведен от естествени дървесни частици чрез сухо горещо пресоване, т.е. по-висока температура и налягане, отколкото е при MDF и с използване на повече естествени смоли и лепила. Следователно HDF наподобява MDF, но технологията е усъвършенствана, така че крайния продукт е много по-твърд и устойчив във времето. HDF материалът намира много широко приложение в различни области. При изборът си на интериорни врати, изберете такива, които са изработени от HDF-материал. Ще имате влагоустойчиви и стабилни във времето вътрешни врати, при това на приемлива цена и с красив дизайн!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *