ПОЛЕЗНО

Какви стъкла да изберем за новите се прозорци

Стъклопакетът може да подобри или наруши топлинната и енергийната ефективност на дома. Прозорците с неправилен тип стъкло ще доведат до прегряване на помещенията през лятото, а през зимата ще пропуснат топлината навън. Това може да увеличи разходите ви за отопление и охлаждане целогодишно и да направи дома ви по-малко удобно място. Правилното стъкло може да накара вашите прозорци да работят за вас, с оптимална ефективност през цялата година.


Двойно и тройно остъкляване: кое стъкло е най-добро за новите прозорци?

Единичните стъкла в прозорците са вече част от миналото. Тъй като енергийната ефективност е от първостепенно значение както за строителите, така и за собствениците на жилища днес, повечето прозорци сега са най-малко с двоен стъклопакет – което означава, че всеки прозорец се състои от две стъкла, свързани с дистанционер, като пространството между тях е запълнено с изолиращ газ. Те също могат да бъдат и с троен стъклопакет. Трислойните прозорци са по-скъпи от прозорците с двоен стъклопакет.
Дизайнът на дистанционера, който свързва двета (или три) стъкла, също е важен за цялостната работа по изолация на стъклопакета. В миналото металът е бил основният материал, използван в дистанционери. Проводимостта на метала създава проблеми, обаче, и тези видове дистанционери причиняват конденз и ледени кристали. Най-масов за момента си остава алуминиевият дистанционер, напълнен със силикагел за улавяне на излишната влага в стъклопакета.
Негов заместник е пвц-дистанционера, с който значително се намалява вероятността от конденз по краищата.
Нов продукт е TPS-дистанционера или така наречения “топъл кант”.

Кое е най-доброто пълнене на прозоречно стъкло - въздух или инертен газ?

Преди години стъклопакетите бяха основно с въздух, но тъй като той се затопля и охлажда, неговото движение създава топли зони в горната част на прозореца и студени зони в долната му част. Замяната на въздуха с по-малко проводим газ намалява преноса на топлина, подобрявайки работата на остъкляването и понижавайки скоростта на топлопредаване. Повечето произведени днес стъклопакети са пълни с аргон или с криптон. И двата газа са нетоксични, нереактивни, бистри и без мирис. Газът аргон е по-широко използван, защото е по-ефективен от криптона. 

Low-E Нискоемисийно стъкло

Покритието ниска емисийнност (Low-E) е тънък слой метал, който се нанася от едната страна на стъклото по време на процеса на производство на стъкло. Покритието е почти невидимо и целта му е да забави скоростта, с която топлината преминава през стъклото. Покритието Low-E винаги се поставя от вътрешната страна на стъклопакета, за да се предпази от физически повреди.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *