ПОЛЕЗНО

7 домашни подобрения, които можете да направите за 10 минути или по-малко

Имате ли списък с малки подобрения на дома, които се нуждаят от вашето внимание? От хлабавите врати на шкафа до скърцащите подове, във всеки дом могат да се използват малко трикове. Ако мисълта за извършване на незначителни подобрения в дома ви плаши ето и списък със 7 домашни подобрения, които можете да направите за 10 минути или по-малко, за да поддържате дома си в отлична форма.

 

1. Претоварване на електрическите контакти
Приблизително веднъж на всеки три месеца проверявайте електрическите си контакти за изтъркани проводници или претоварване на контакта. Повечето собственици на жилища не мислят, когато включват нова лампа или малък уред, но има рискове, ако имате твърде много неща, включени в един контакт. Проверете всяка стая за натоварени контакти и добавете разклонител, за да се справите с допълнителното натоварване. Инвестирайте в такъв със защита от пренапрежение за вашата електроника, като телевизори или компютри, за да предотвратите загуби, свързани с евентуално изгаряне на контакта.

2. Оправете теча
Няма много неща, които са по-досадни в дома, отколкото да имате тоалетна, чиято вода тече постоянно. Обикновено можете да отстраните този проблем сами, като замените клапата. Уверете се, че проблемът е в износената клапа, като добавите няколко капки хранителна боя към водата в резервоара. Ако тече в тоалетната чиния, виновен е клапанът. Ако не изтече, намерете водопроводчик, който да ви помогне да диагностицирате проблема.

3. Задайте настроението
Може би вече сте преминали към LED крушки, но бялата светлина няма същото усещане за топлина във вашия дом. За броени минути ги сменете за LED крушки с жълти тонове, които имитират сиянието на нажежаеми лампи, но с по-добра енергийна ефективност. Насладете се на по-мека светлина в помещения като спални или дневни и спестете бялата или по-синята светлина за работни пространства, като кухнята си.

4. Оправете вдлъбнатините 
Килимите и мебелите изглеждат чудесно заедно, докато не преместите нещо и не забележите дупката в килима. Направете вашия килим да изглежда като нов с проста техника, която не отнема почти никакво време или енергия. Поставете кубче лед или две върху тези вдлъбнатини и ги оставете бавно да се стопят. След няколко часа се върнете и разпушете влакната с гърба на лъжица или подаръчна карта или я изгладете с пръсти.

5. Заглушаване на всички скърцания на пода
Подовете от твърда дървесина могат да предизвикат доста шум и да скърцат, когато стъпвате по тях. Опитайте този метод, за да ги намалите: Поръсете талк на дъските на пода и го втрийте в пространствата между тях или сепоразходете малко през дъските. Талкът намалява триенето между подовите дъски.

6. Скрийте петната
Малките петна от вода по тавана лесно се поправят, без да се пребоядисва цялата стая. Преди да направите каквото и да било друго, не забравяйте да се проверите и отстраните причината за петното – дали теч от баня или покрив. След като завършите по-големия ремонт и таванът изсъхне, използвайте разреден разтвор на белина в бутилка с вода и напръскайте тези петна. Така ще унищожите всякакви плесени и петното ще избледнее. Работи както върху текстурирани, така и върху гладки повърхности и може да отнеме повече от едно приложение.

7. Освежете
Трудно е да се каже, че съдовете са чисти, когато от миялната машина се излъчва неприятна миризма. Отговорът е във вашият килер: бял оцет. Оцетът неутрализира миризмите и намалява мазнините във вашата миялна машина, без да се налага да търкате нищо. Поставете една чаша оцет в чаша или купа на горната решетка на празната ви миялна машина и стартирайте най-горещия цикъл, който можете, за да я оставите да направи своята магия. Може да се наложи да повторите няколко пъти, ако миризмата е особено силна. След като съдомиялната машина се охлади, почистете уплътненията, за да изтриете натрупванията. Опитайте този трик и за вашата микровълнова печка!

 

 

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *