ПОЛЕЗНО

Как да почистим роло щорите

Как да почистим роло щорите

Ролетните щори могат да бъдат почистени доста лесно и има няколко начина да го направите. За редовно почистване те могат просто да се вакуумират и измиват с топла сапунена вода, без да се отстраняват. За дълбоко почистване или ако имате трудни за почистване петна, можете да свалите щората и да я накиснете във ваната. 

Както при всяка друга мебел във вашия дом, важно е да почиствате и поддържате правилно вашите ролетни щори. Както всичко друго в дома, те също натрупват прах и мръсотия с течение на времето  – прах от къщата и пръстови отпечатъци. За щастие почистването на ролетни щори обикновено е доста просто.Редовно почистване

Стъпка 1: Спуснете щорите
Спуснете щорите изцяло, за да сте сигурни, че можете да почистите целия плат.

Стъпка 2: Прахосмукирайте плата
Използвайки приставката за четки, започнете да вакуумирате щорите си, като премествате четката отляво надясно и като се започне отгоре, и се стигне до долу. Прахосмукирането е важна стъпка в почистването на щорите ви, тъй като премахва мръсотията, която е наслоена върху плата, преди да ги избършете или измиете. Ако започнете направо с вода, може да рискувате просто да пренесете навсякъде по плата мръсотията, вместо да я почистите.

Стъпка 3: Напълнете купа с препарат за миене на съдове и хладка вода Използвайки около супена лъжица сапун и около литър вода, разбъркайте заедно, докато водата се разпени. Не използвайте химикали или белина, тъй като те могат да обезцветят щорите. Потопете кърпа за съдове или гъба във водата и я изцедете, така че да нямате излишна вода.

Стъпка 4: Избършете щорите
Започвайки отгоре и работейки надолу избършете плата, с движение напред и назад. За по-големи петна може да се наложи повече търкане, за да ги премахнете. Продължайвате да изплаквате гъбата си в сапунения разтвор, за да сте сигурни, че е възможно най-чиста.

Стъпка 5: Премахване на петна
За всякакви упорити петна, които не се отделят със сапунена вода, можете да използвате средство за премахване на петна от плат, но не забравяйте да следвате инструкциите на производителя. Винаги можете да тествате премахването на петна върху малка горна част от плата на щората, която няма да се вижда. 

Стъпка 6: Оставете плата да изсъхне
Тъй като щорите не са много намокрени, то няма да отнеме много време да изсъхнат. Оставете ги спуснати, за да изсъхнат добре, преди да ги приберете. За дълбоко наслоени петна или щори, които изискват повече време и внимание, можете да ги накиснете във вана.

Дълбоко почистване

Стъпка 1: Напълнете ваната или по-голям леген с препарат и вода
Добавете допълнително препарат, като вземете предвид по-голямото количество вода.

Стъпка 2: Оставете щорите да се накиснат Поставете щорите във ваната и ги оставете да киснат за около 2-3 часа.

Стъпка 3: Изтъркайте щорите
С помощта на нежна, мека четка изтъркайте щорите. Уверете се, че сте го направили както с предната, така и със задната част на щорите.

Стъпка 4: Изцедете водата и изплакнете Източете мръсната вода от ваната и изплакнете щорите с чиста вода, за да сте сигурни, че цялата мръсотия е изчезнала.

Стъпка 5: Оставете да изсъхне
Закачете щорите на простора за пране, за да изсъхнат правилно, преди да ги поставите отново.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *